Famicom Disk System - Nyheter 18 jan 2007

Ja vi börjar väl med att förklara vad Famicom Disk är för något
Famicom Disk System (FDS) som endast såldes i Japan utkom 1986. Konsolen var ett komplement till den redan ganska inkörda Famicom konsolen som släpptes två år tidigare (1984). Även känd som NES i våra trakter. Du kopplade in ditt Disk System till konsolen för att kunna spela disketter genom denna. De populäraste Famicom spelen konverterades till Disk System, men det fanns även ett par helt unika spel endast släppta till FDS. Kul att känna till är att Legend of Zelda var det första spelet som släpptes till FDS.

Revolutionerande konsol
Disketter var framförallt betydligt billigare att producera än Famicom kassetter. Och om du tröttnade på dina Disk System spel så kunde du lätt radera innehållet och spara ner ett nytt spel på disketten.
Det fanns s k Disk Writer automater på stan (liknande en Coca Cola automat) där du kunde stoppa in ett Disk System spel, lägga i ett par japanska yen och ladda din diskett med ett nytt spel - här snackar vi spelrevolution 20 år för Wii´s tid.

Fler fördelar med Disk System
Förutom den billiga produktionen så innehöll spelen bättre ljud och möjligheten att plötsligt kunna spara ditt spel. Vem har inte önskat sig en sparningsfunktion i Metroid eller Kid Icarus? Ljudförbättringen märks tydligt i t ex Metroid. Helt grymt ljud, önskar fler kunde få chansen att uppleva detta underbara rymdäventyr med extra ljudkanal. Disketterna var även dubbelsidiga, vilket innebar att du under spelets gång ibland kunde få byta sida för att fortsätta spela. Bra att känna till; Originaldisketter är gula eller blå, det finns ganska mkt piratdisketter runt om i världen, speciellt från Hong Kong. Piratdisketterna är oftast grå till färgen.

Snygga manualer
Med spelen följde såklart en box och en manual. Manualerna är ganska små och kvadratiska och innehöll ofta väldigt fina illustrationer från spelet. Ibland kunde man också få med klistermärken, samlarkort och andra bonusgrejer.

Dubbelt så dyrt med FDS
Det finns alltså många fördelar med att äga ett Disk System framför ett vanligt Famicom. Nackdelarna kan vara att disketterna är lite känsligare än kassetter och att du måste ha ett Famicom för att kunna spela på ett Disk System - alltså köpa två konsoler.

All-in-one
Men tur är väl det, Nintendo tänkte ju på allt. Så dom tillverkade multikonsolen "Twin Famicom" som var maskinen som bestod utav ett Famicom och ett Disk System i ett - helt underbart, tack för det.

Bilden ovan
På bilden ser du en sådan maskin som du kunde mata in dina disketter i och ladda på med nya spel.
Eller njaa det är väl ingen riktig maskin. Utan endast ett spelförvaringsskåp i form utav en "Disk Writer" -maskin. I denna kan man förvara sina spel. Snygg och betydligt mindre i storlek.
Men visst hade de varit ball med en riktig fullsize maskin hemma i lägenheten! ;)

Famicom Disk System Holder

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback